Při bezhistaminové dietě s přemnožením kvasinek v těle převládne v jídelníčku na nějaký čas zelenina. Protože zelenina se rychle tráví, bývá někdy obtížné dosáhnout pocitu sytosti. Nechte se inspirovat! Tento salát potěší oko i chuťové pohárky a dobře zasytí, zato však zaručeně nenakrmí střevní candidu.

 

Budete potřebovat:

½ ledového nebo jiného oblíbeného salátu

½ okurky, ideálně bio

1 zralé avokádo

1 menší dýni hokaido

1 středně velkou červenou řepu

hrst loupaných konopných semínek

4 lžíce panenského olivového oleje

 

Jak na to:

Nejdříve je potřeba dát do trouby tu zeleninu, která se bude péct. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 220°C. Červenou řepu omyjte a nakrájejte na zhruba půl centimetrové plátky. Dýni stačí omýt, zato je potřeba ji před krájením zbavit střední části a semínek. Nakrájenou zeleninu vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete nebo pokapejte olivovým olejem a podle chuti mírně osolte. Pečte, dokud nezačne hnědnout. Já jsem použila funkci horního grilu a pečení trvalo asi dvacet minut.

Než se zelenina upeče, připravte si ostatní zeleninu. Já jsem na hluboký talíř nejprve natrhala ledový salát, na ten jsem do kruhu vyskládala na kolečka nakrájenou omytou okurku a úplně nahoru avokádo. Při pořizování avokáda dejte pozor, aby bylo opravdu zralé, to bývá někdy oříšek. Zralé avokádo poznáte tak, že je na dotek měkké, ale není kašovité, slupku má tmavší a jde snadno oloupat. Avokádo obsahuje velké množství zdravých tuků a salát skvěle chuťově doplňuje. Ne vždy ale bývá dobře tolerováno, proto vyzkoušejte, jak jste na tom s avokádem vy. 

Upečenou dýni a červenou řepu jsem pak naskládala doprostřed talíře, posypala konopným semínkem a nakonec zakápla panenským olivovým olejem.

 

Výsledek nejenže krásně vypadá a skvěle chutná, ale díky dýni, avokádu a konopnému semínku také opravdu zasytí. Nechte si chutnat! :) 

 

 

E-BOOK VÝŽIVA PŘI LÉČBĚ ATOPICKÉHO EKZÉMU
ANEB JAK SE PROJÍST KE ZDRAVÍ VE 4 PROMYŠLENÝCH KROCÍCH

  • Co jíst, co nejíst, jak jíst a proč.
  • Smysluplná úprava jídelníčku krok za krokem.
  • Účinné výživové nástroje pro obnovení zdraví a regeneraci kůže.
  • Jak se zorientovat ve světě zdravé výživy a najít svou vlastní cestu.
  • Eliminační dieta, kdy ji použít a na co si dát pozor.
  • Tipy pro výživu kojenců a batolat s atopickým ekzémem.
  • Jednoduchý domácí test potravinových alergií.