U nás doma se jim říkávalo čeváby a dělaly se samozřejmě klasickým způsobem: strouhanka, vajíčka, koření, pšeničná mouka. Podařilo se mi tento recept uzpůsobit bezhistaminové stravě; a protože si tuhle variantu oblíbil i můj muž, děláme je poměrně často.

 

Budete potřebovat:

30 dkg kvalitního čerstvého mletého krůtího masa

1 domácí, farmářské nebo bio vajíčko (lze vynechat)

špetku soli

hrst drcených vloček

hrst sekané čerstvé meduňky

tolerovanou mouku na obalení

panenský olivový olej nebo ghí

 

Maso může být zdrojem kvalitních živin jen tehdy, pokud si dotyčné zvíře užívalo kvalitní stravy a života venku, na sluníčku. Maso zpracujte ještě tentýž den, kdy jste ho koupili, ideálně tentýž den, kdy bylo zvíře poraženo. Ve starším mase poměrně rychle narůstá obsah histaminu. Nakupujte maso jen od ověřených místních farmářů, na farmářských trzích nebo v obchodech s bio potravinami. Nikdy nenakupujte maso v supermarketu nebo od zvířat z velkochovu. Totéž platí i pro vajíčka. Nenechte se zmást obrázkem spokojené slepičky na obrázku krabičky, rozhodující je počáteční číslice kódu, který je na vajíčku vyražen: 3 znamená chov v klecích, 2 chov v halách na podestýlce, 1 chov ve venkovním výběhu a 0 chov v souladu se zásadami ekologického zemědělství, tedy bio. Tenhle recept ale funguje velmi dobře i bez vajíčka.

Vločky můžete použít jakékoliv, které snášíte, důležité je, aby byly drobné, v receptu nahrazují savé vlastnosti strouhanky. Používala jsem špaldové, ovesné, jáhelné i rýžové. Totéž mouka: použijte jakoukoliv tolerovanou mouku, kterou máte zrovna doma. Může být špaldová, ječná, žitná, pohanková, cizrnová, rýžová, i jáhelná. Pokud budete vařit bez vajíčka, pomůže, když do směsi přimícháte taky vrchovatou čajovou lžičku mouky rozmíchanou ve vodě na hustou kašičku. Před tím, než ji do směsi vmícháte, nechte ji chvíli „odstát“ aby se vše dobře spojilo. Mouky s obsahem lepku jsou k tomu účelu vhodnější (ječná, špaldová, žitná).

A nakonec sekaná čerstvá meduňka dodá výsledným čevábům svěží jemně citrónovou příchuť. Můžete experimentovat a přidat místo meduňky třeba sekaný medvědí česnek nebo lísky z mladé kopřivy, které teď rostou. Se sušenými bylinkami není efekt ani zdaleka takový, proto pokud si recept oblíbíte, doporučuji čerstvé nasekané bylinky do zásoby namrazit.

 

Postup: 

Všechny ingredience smíchejte ve velké míse. Pokud máte ekzém na rukou, používejte při práci s masem ochranné jednorázové rukavice, výborně se osvědčují vynilové a nitrilové (koupíte v lékárně). Ze směsi tvořte malé ploché bochánky, obalujte v mouce a smažte na olivovém oleji nebo ghí (přepuštěné máslo). Nikdy na smažení nepoužívejte máslo jako takové, snadno se přepaluje. Konzumace přepálených tuků snižuje odolnost buněčné stěny a činí tak buňky prostupnější pro všechny okolojdoucí toxiny.

Aby si maso zachovalo šťavnatost, smažte nejdříve krátce zprudka z obou stran, poté oheň zmírněte a pomalu dosmažte dozlatova. Čeváby jsou pak uvnitř šťavnaté a na povrchu krásně křupavé. Před servírováním nechte zbytek tuku okapat do papírové utěrky.

Jako příloha se k masu nejvíce hodí syrová zelenina, která usnadňuje jeho trávení. Naopak nejsou vhodné potraviny s vysokým obsahem škrobu, tj. brambory, rýže, pečivo ani jiné obilné produkty, a luštěniny, které trávení masa zpomalují a ještě více ztěžují.

Dobrou chuť a vařte s láskou!

Lásku a úctu je dobré projevit i zvířeti, jehož maso jíme. Podobný rituál byl součástí života mnoha původních kultur. Můžete použít třeba čtyři kouzelné větičky techniky Ho’oponopono: „Miluji Tě. Omlouvám se. Prosím odpusť mi. Děkuji Ti.“ Pocit vděčnosti také usnadňuje naše trávení. 

 

 

Zajímají vás možnosti výživy při léčbě atopického ekzému?
Uvažujete o změně jídelníčku, ale nevíte, jak na to?

Všechny informace najdete přehledně na jednom místě v ebooku
Výživa při léčbě atopického ekzému aneb
Jak se projíst ke zdraví ve 4 promyšlených krocích.

TO MĚ ZAJÍMÁ, CHCI VĚDĚT VÍC!