Vytisknout 

Když jsem se začala více zajímat o přirozené stravování v rámci plynutí ročních dob, narazila jsem na problém skladování potravin. Pokud také usilujete o to, aby ve vašem jídelníčku převládly lokální potraviny, pravděpodobně jste došli ke stejnému závěru:

V létě a na podzim máme hojnost lokální zeleniny a ovoce, v zimě a na jaře je to podstatně horší.

Lámala jsem si hlavu nad tím, jak tuhle nutričně bohatou lokální stravu natáhnout i na období zimy a jara, abych nebyla tolik odkázaná na nakupování v supermarketech. Tradiční způsoby zpracování potravin pro uskladnění se mi zdály při nízkohistaminovém režimu stravování nevhodné: kvašení zeleniny na pickles jistě zvyšuje obsah biogenních aminů, a zavařování se neobejde bez přidání cukru a želírovací látky... Nebo možná obejde?  :)

Postupně jsem vyzkoušela různé postupy pro zavařování bez cukru a umělých přísad, o ty nejúspěšnější se s vámi dělím v tomto článku.

Pickles je bezesporu velmi zdravá potravina, která prospívá našemu střevnímu mikrobiomu, ale pokud jste citliví na biogenní amíny nebo máte narušenou rovnováhu histaminu a DAO, pak buďte s pickles opravdu velmi opatrní.

Pravdou je, že nejvhodnějším způsobem skladování potravin při atopickém ekzému, u kterého hraje roli zvýšená citlivost na histamin, je mražení.

Zmražením se totiž v potravinách výrazně zpomalí veškeré bakteriální procesy.

A my víme, že histamin a další biogenní amíny jsou převážně produktem bakteriálního zrání. Takže pokud se vás týká intolerance histaminu, rozhodně se vám vyplatí pořízení velkého skříňového mrazáku.

Já si ho nemůžu vynachválit – najednou mám na všechno dost místa. :) Uvařit každý den čerstvé jídlo může být někdy obtížné, pokud potřebujete vaření skloubit ještě s péčí o děti, zaměstnáním nebo podnikáním a dalšími aktivitami. Mně osobně nevyhovuje podávat pravidelný výkon v žádné oblasti mého života, a týká se to i vaření. Ve skříňovém mrazáku mám naštěstí místa dost, takže když mám chuť, navařím a namrazím. Když pak zrovna třeba nemám čas nebo chuť vařit, rodina nestrádá hlady, jídlo se jednoduše ohřeje v kastrolku.

Co všechno se dá zamrazit?

V podstatě skoro všechno. Mrazíme maso, které jezdíme nakupovat na menší farmy v okolí, včetně šunky. Pečivo (i bezlepkové), mléčné výrobky, hotová jídla (polévky, omáčky, různé eintopfy), jednodruhové ovoce a zeleninu, bylinky a domácí vývary.

Navzdory rozšířenému mýtu jídlo mražením na chuti nijak zvlášť neztrácí.

Alespoň taková je má zkušenost. Co však jídlu na chuti ubírá, je ohřívání v mikrovlnné troubě. Proto my raději ohříváme potraviny v kastrolku, popřípadě v horkovzdušné troubě – třeba pečivo.

Hojnost lokální zeleniny i v zimě

Miluji pozdní léto – to je čas největší hojnosti. Na farmářských trzích můžete nakoupit nepřeberné množství vynikající, kvalitní, nutričně bohaté a chuťově výborné zeleniny za velmi dobré ceny.

V té době vždycky uděláme několik cest na farmářské tržiště autem a nakupujeme zásoby na zimu. Zeleninu pečlivě očistíme, pokrájíme a namrazíme. Ideální je použít nádoby na více použití – já jsem si oblíbila zavírací pevné pytlíčky z IKEA.

Využití do poslední slupky

Slupky, košťály, listy a tuhou nať nevyhazujeme – pečlivě ji očistím a několik hodin vařím v mírně osolené vodě. Vznikne tak hustý a velmi výživný vývar, který opět zamrazuji pro použití v zimě. Slupky je samozřejmě možné skladovat a vyvařovat i průběžně přes celé léto – vždycky si je odložím do pytlíčku v mrazáku, a když je slupek plný hrnec, vyvařím je.

Pozor na kvalitní zdroj

K vyvařování používejte jen slupky, košťály a listy z kvalitní a šetrně pěstované zeleniny: organické (bio), farmářské, nebo z vlastní zahrádky. Vyvařovat tyto části z konvenční zeleniny ze supermarktu by bylo kontraproduktivní – tato zelenina je poměrně nutričně chudá, zato obsahuje velké množství zbytkové chemie (hnojiva, pesticidy, konzervační postřiky atd.), která ulpívá nejvíce právě na listech a slupkách.

Zavařování a mražení jsou mé nejoblíbenější způsoby dlouhodobého skladování potravin. A na jaké vychytávky jste přišli vy? 

 

 

Zajímají vás možnosti výživy při léčbě atopického ekzému?
Uvažujete o změně jídelníčku, ale nevíte, jak na to?

Všechny informace najdete přehledně na jednom místě v ebooku
Výživa při léčbě atopického ekzému aneb
Jak se projíst ke zdraví ve 4 promyšlených krocích.

TO MĚ ZAJÍMÁ, CHCI VĚDĚT VÍC!