Vytisknout 

Tuhle báječnou „karikaturu“ nádivky, jak sama říká, mi uvařila má skvělá tchýně Jana. U nás doma se nádivka nikdy nedělala, takže to pro mě bylo velké překvapení – a musím říct, že příjemné. Možná i proto, že jsem neměla žádná vstupní očekávání, jak by taková velikonoční nádivka měla chutnat. Po velikonočním obědě jsem tchýni požádala o recept, a tady ho máte...

  

Připravte si:

400 ml zeleninového vývaru

140g pohanky lámanky

2 domácí nebo bio vajíčka

2 čajové lžičky pohankové mouky

2 polévkové lžíce olivového oleje

6 ředkviček

4 větší žampiony

asi 8 cm kus pórku

1 menší cibule

tolerovaná zelená nať (kopřiva, nebo meduňka)

sůl na dochucení

máslo a pohanková krupice na vysypání zapékací misky

 

Postup:

Nejdříve si připravíme mírně osolený zeleninový vývar, v podstatě stačí i z cibule a česneku. Přecedíme a ještě vroucím vývarem zalijeme pohanku lámanku. Necháme v zakryté nádobě stát asi 20 – 30 minut, pohanka skoro všechen vývar nasákne.

V hrníčku si rozkloktáme vajíčka s pohankovou moukou, aby se to spolu pěkně spojilo, než nakonec do nádivky zamícháme.

Zeleninu (celkem asi ½ litru) nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji. Není třeba, aby zelenina byla úplně měkká – celá nádivka se pak ještě bude péct v troubě. Do orestované zeleniny můžeme přidat i tu, ze které jsme dělali vývar, pokud ji nevyužijeme jinde.

Orestovanou zeleninu pak smícháme s namočenou lámankou a necháme vychladnout. Vajíčko přimícháme až, když je směs opravdu studená. Úplně nakonec přimícháme nasekané čerstvé lísky kopřivy nebo meduňky, či jinou tolerovanou zelenou nať. Použít můžete i pěkné zelené listy z ředkviček. 

Zapékací misku o průměru 20 cm vymažeme máslem a vysypeme pohankovou krupicí. Nádivku pečeme v horkovzdušné troubě při 170 – 180° zhruba 45 minut.

Dobrou chuť!

 

K nádivce mi Jana uvařila výbornou dušenou zeleninu, pochutnávala jsem si ještě dva dny!

Pokud tuhle nádivku doma vyzkoušíte, napište mi, ráda předám Vaše příběhy autorce receptu. ;)

 

 

 

E-BOOK VÝŽIVA PŘI LÉČBĚ ATOPICKÉHO EKZÉMU
ANEB JAK SE PROJÍST KE ZDRAVÍ VE 4 PROMYŠLENÝCH KROCÍCH

  • Co jíst, co nejíst, jak jíst a proč.
  • Smysluplná úprava jídelníčku krok za krokem.
  • Účinné výživové nástroje pro obnovení zdraví a regeneraci kůže.
  • Jak se zorientovat ve světě zdravé výživy a najít svou vlastní cestu.
  • Eliminační dieta, kdy ji použít a na co si dát pozor.
  • Tipy pro výživu kojenců a batolat s atopickým ekzémem.
  • Jednoduchý domácí test potravinových alergií.