Proč právě náš zelenáč? Že zelené potraviny mají velký léčebný potenciál, o tom snad už není sporu. Jenže na trhu je jich k dispozici celá řada. Takže jak se v tom vyznat a proč doporučuji jedině ten náš síťový zelenáč?

Není ječmen jako ječmen, není řasa jako řasa.

Základní východisko je kvalita. Mladý ječmen a chlorella pyrenoidosa jsou potraviny. A stejně jako je rozdíl mezi zeleninou koupenou v supermarketu a tou z vlastní zahrádky nebo z bio obchodu, je rozdíl i mezi jednotlivými značkami zelených potravin, a to velký. Ne vždy odpovídá kvalita ceně, kvalitní zelenáč ale už z principu nemůže být levný. Ráda používám příklad jablečné šťávy: Můžete si za pár korun koupit v supermarketu „jablečný nápoj“, s podílem ovocné složky kolem deseti procent, zato se spoustou aditiv, konzervantů, chemických ochucovadel, cukru a cukrových derivátů. Sice ušetříte, i na chuť to možná bude dobré, ale svému tělu tím dobrou službu neuděláte. Nebo si můžete koupit na farmářském trhu čerstvě lisovanou 100% šťávu z bio jablek z české farmy, cena bude kolem 90 korun za litr a přínos pro tělo bude značný – taková šťáva je plná vitamínů, minerálů, enzymů a radosti. A mezi touto černou a bílou variantou je samozřejmě velká barevná škála nejrůznějších stoprocentních džusů z koncentrátu, konvenčních moštů, bio moštů atd… Stejné je to i se zelenými potravinami.

Jak to poznám? 

Zatímco mezi nektarem, džusem, moštem a čerstvě lisovanou šťávou dokážeme rozlišit poměrně snadno, se zelenými potravinami je to těžší. Všechny totiž slibují totéž: Nejlepší, nejčistší, nejúčinnější, bio, fare trade, košér, 100% vstřebatelné a cokoliv dalšího si vymyslíte. Krabičky jsou jedna hezčí než druhá, a slova na obale znějí slibně a líbivě. Budí naši důvěru.

Tatínek mě učil: Důvěřuj, ale prověřuj.

A tak mám i pro vás několik otázek, nad kterými byste se měli zamyslet, než koupíte ječmen a chlorellu. Jsou to otázky, nad kterými jsem se zamýšlela i já, a které mě dovedly právě k té naší značce, za kterou dám ruku do ohně. Tady jsou:

Snaží se vám prodat líbivou krabičku, nebo užitek, který je uvnitř? Soustředí se víc na hezký obal, nebo na prospěšný obsah?

Má prodejce s užíváním osobní zkušenost? Je sám nadšeným jedlíkem svých produktů? Co ostatní lidé ve firmě – jedí to, co prodávají? Doporučují svůj zelenáč nadšeně svým dětem, rodinám a přátelům?

Provádí pravidelně nutriční analýzu? Jaký podklad mají čísla, která se uvádí na krabičce? Jsou podložena laboratorními zkouškami? Většina menších firem nemá peníze na to, aby pravidelně prováděla nutriční analýzu svých produktů. My testujeme každou šarži. 

Opravdu ctí organický režim pěstování v celém procesu výroby, nebo jen mají na krabičce nálepku Bio? Ctí půdu? Jaká je četnost sklizně? Zpracovává nutriční profily půdy? Jak udržuje kvalitu půdy? Jak dosahuje čistoty produktu, jak se vypořádává s plevelem? Opravdu testují zbytkový obsah pesticidů, nebo jsou to jen prohlášení na obalu? Odkud se berou semena, jaká je historie půdy, na které se pěstuje?

Je ječmen skutečně bezlepkový? Provádí se kontrolní testování u každé šarže?

Je chlorella skutečně čistá? Kontroluje u každé šarže obsah jiných řas a sinic? Jak se dosahuje čistoty produktu?

Má svá vlastní pole, nebo překupuje biomasu od velkých pěstíren? Většina krabiček na trhu má stejný obsah, překoupený od velkých pěstíren a zabalený do jiné krabičky.

Máte možnost nahlédnout pod pokličku, mluvit s lidmi z výroby a vidět, jak se váš zelenáč „vaří“?

Je chuť ječmene proměnlivá podle času sklizně? Je to skutečně vylisovaná šťáva z trávy, nebo sušená drcená tráva? Obsahuje travní vlákninu?

Je ječmen skutečně čerstvý? Jak dlouho ležel ve skladu, než se dostal na váš stůl? Čím delší je doba skladování, tím menší je užitek uvnitř.

Rostla chlorella na sluníčku, nebo v laboratoři? V jaké rostla vodě? Čím byla krmena? Jak byla následně zpracována? Je skutečně testována na obsah chlorofylu, feoforbidů a těžkých kovů? Je testována každá sklizeň?

Vnímáte dostatečně osobní záruku kvality?

Zkušenost říká, že prezentace na internetu hodně snese, ale pravdu nenese. Na krabičku můžete napsat opravdu cokoliv. Skutečný užitek vám ale přinese jen skutečně bezpečný produkt. Věřím své značce, protože znám lidi, kteří za ní stojí. Znám celý proces výroby, pravidelně se setkávám s ředitelem společnosti a garantem kvality Martinem Žambochem a vím, že se na něj mohu spolehnout. Cestuje po světě a dohlíží na produkci řasy i ječmene přísným okem kvalitáře. My všichni ve firmě totiž chceme mít ten největší užitek pro sebe, pro své rodiny, pro své přátele. Jsme především nadšenými uživateli, své nadšení posíláme dál a propojujeme s dobrým informačním základem. Jsme největšími a služebně nejstaršími hráči na zeleném trhu, s více než patnáctiletou tradicí a zkušeností jsme největší firma na trhu zelených potravin v Evropě. Díky tomu si můžeme dovolit investovat do kvality a provádět pravidelná testování.

Věřím, že kvalitu dělají lidé. Věřím své značce, své firmě a svému poradci. A čemu věříte vy?

PS: Více informací při osobním setkání nebo v soukromé zprávě. Chcete se na něco zeptat? Klidně mi napište. ;)