V druhé části seriálu Jde to i bez chemie bych se chtěla zaměřit na spíše ženská témata. Podíváme se na plenky a dětskou kosmetiku, ekologické praní a v nakonec téma ryze ženské – ženskou ekohygienu. 

Dětská kosmetika? Co to sakra je? 

Velmi mě jako těhotnou překvapovalo, když jsem na nejrůznějších seznamech a předporodních kurzech narážela na tajuplný pojem dětská kosmetika. Vůbec jsem netušila, co si pod tím mám představit, a mírně mě to děsilo. Postupně jsem zjistila, že za tímto pojmem se skutečně skrývá celá řada podle mého názoru naprosto zbytečných produktů, šampónků, mýdélek, olejíčků, mazadel a kapadel. Položku dětská kosmetika doporučuji ignorovat, dítě krásně umyjete i vodou, a rozhodně není nutné je koupat a šampónkovat každý den. My jsme novorozence koupali poprvé asi pátý den po narození, ve vodě s přidáním několika kapek panenského olivového oleje. Díky tomu se pokožka koupáním nepřesuší a není ani nutné kůži dítěte po koupání přemastit dalším natíráním. Tímto způsobem jsme našeho synka koupali, dokud měl kůžičku mírně suchou. Navíc myjeme jen, když se naše dítě opravdu umaže nebo výrazně zpotí. Žádný šampón jsme nikdy nepoužili na na tu nejhorší špínu (na chodidlech, dlaních a kolenou) používáme obyčejné jádrové mýdlo. 

Látkové pleny. Moc práce? 

O látkových plenách a o jejich výhodách ekonomických, ekologických i výchovných už toho bylo napsáno mnoho, proto to vezmu jen stručně a zaměřím se jen na jejich výhody pro dětskou pokožku. Přestože se jednorázovým plenám říká papírové, nejsou zdaleka vyrobeny jen z papíru. Papír totiž až tak moc nesaje, a hlavně proteče. Současná obchodní strategie je ale taková, aby jednorázová plena vydržela dítěti co nejdéle, a navíc, aby dítě stále mělo tzv. pocit sucha. Jednorázové pleny proto obsahují savé jádro, které je z části vyrobeno ze stejného materiálu, jaký se používá na vysoušecí pytlíčky. Takové ty malé, co najdete třeba v nových botách a je na nich napsáno, že jsou jedovaté. Aby dítě mohlo několik hodin čurat do jedné pleny a stále mít pocit sucha, musí savé jádro obsahovat složky, které chemickou reakcí změní konzistenci a strukturu moči. Několik hodin stará moč taky obvykle páchne, proto jsou plenky parfemované. A aby byly plenky krásně bílé, jsou bělené, zpravidla chemicky, tedy chlorem. A tohle všechno je 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, zpravidla po dobu několika let, v těsném kontaktu s pokožkou dítěte. Dítě tráví v plenách drtivou většinu dne a většinu času je má navíc vlhké, a vlhkost zvyšuje absorbování látek v pleně obsažených do pokožky. Jednorázové plenky jsou navíc prakticky zcela neprodyšné. Mňamka! :) 

Naproti tomu moderní látkové pleny jsou savé za použití moderně zpracovaných přírodních materiálů (bambusová vlákna, konopná vlákna, bavlna), a zpravidla mají certifikaci toxické nezávadnosti. Jsou prodyšné, pokožka dítěte není zatěžována a může volně dýchat. V dnešní době automatických praček a sušiček nepředstavují oproti neustálému nakupování a vynášení jednorázových plenek ani moc práce navíc, starší děti navíc s koloběhem údržby vlastních plenek rády pomáhají.

Neznamená to, že by se dítě osypalo hned, jakmile mu obléknete jednorázovou plenu (i když pár takových znám). Netvrdím ani, že jsem jednorázovku nikdy nepoužila. Naopak, pro vlastní klid mám vždycky nějaké v zásobě jako součást krizového managementu. Hodí se na cestování, když není možnost plenky přepírat, jsou velmi užitečné, když má vaše dítě průjem a kadí co pět minut, a doslova vás zachrání, když se vám rozbije pračka. Dají se navíc koupit i tzv. ekologické jednorázové pleny, které mají savé jádro vyrobeno z šetrnějších složek a zpravidla nebývají bělené chlorem, ale kyslíkem (seženete v DM nebo v Bráně k dětem). Neznamená to, že byste je mohli vyhodit na kompost, ale ekostopa a zdravotní stopa je ve srovnání s konvenčními značkami jednorázových plen nesrovnatelně menší.

Jak na ekopraní

S látkovými plenami souvisí i jejich údržba, tedy praní. Ekologické a šetrné praní je důležité nejen pro látkové pleny, ale pro veškeré oblečení a ložní prádlo každého atopika. Běžné prací prostředky totiž obsahují notnou dávku chemie, která má různý smysl: Za prvé umožňuje prát prádlo při nižších teplotách, takže zdánlivě ušetříme na ohřevu vody. Dále jsou tu rozjasňovače barev, které vytváří zdání, že prádlo je čisté, zatímco ve skutečnosti není. A samozřejmostí je parfemace a aviváž, která vlákna prádla obalí změkčující složkou... Když ale vezmeme v úvahu, že kůže je jedním z největších orgánů těla, že je to navíc orgán prodyšný, a že s oblečením jsme v kontaktu tak či onak prakticky nonstop, je na místě opatrnost. Zejména, pokud trpíte na ekzémy. V mnoha případech stačila k vyléčení ekzému pouhá změna pracího prostředku.

Jde to i jinak

Dnes už jsou na trhu běžně k dostání i přírodní a ekologické prací prostředky, snadno je seženete z nejrůznějších eshopů nebo ve specializovaných prodejnách. Na internetu najdete i návody, jak si snadno a levně vyrobit domácí prací gel nebo prášek. Mně osobně nejvíc uchvátily produkty české společnosti Tierra Verde. Řada Yellow and Blue je vyrobena z čistě přírodních materiálů, nejen ekologicky šetrné chemie. Kombinací pracího gelu z koncentrátu mýdlových ořechů, žlučového mýdla a sody obohacené o kyslík dosahuji uspokojivých pracích výsledků i u značně znečištěného prádla, které nese stopy spokojeného hraní a zkoumání světa. Vyzkoušela jsem i Ekover, prací efekt ale nároky naší rodiny neuspokojil. Tierra Verde má na svém blogu navíc návod, jak ekologickým praním dosahovat nejlepších výsledků. Desatero ekopraní si můžete přečíst zde a je také součástí balení každého produktu. Prádlo je dobré dvakrát máchat (prodlouží prací cyklus asi o deset minut), aby se všechny zbytky pracích prostředků z prádla důkladně vymyly. Do máchání přidávám místo aviváže obyčejný ocet zředěný s vodou. Neutralizuje případný zápach a vyrovnává v prádle pH, takže je jemné a opravdu, ale opravdu čisté. 

V bavlnce i když mám své dny.

Když jsem otěhotněla, nějakou dobu jsem To nemusela řešit. Když jsem pak s ukončením kojení začala znovu menstruovat, překvapilo mě, jak moc jsou jednorázové hygienické vložky nepohodlné. Prostě jsem tomu tak nějak odvykla. Před těhotenstvím jsem používala kalíšek, po porodu mi ale už nesedí a nechtělo se mi investovat do různých značek, než znovu najdu tu pravou velikost. Zkusila jsem tampony, ale byly tvrdé, hrubé, nepohodlné, a páchly. Jednou jsem nemohla usnout, jak mě vložka v kalhotkách škrábala, tak jsem ji naštvaná vyhodila, a do kalhotek složila menší látkovou plenu. Ten komfort! Řešení to bylo improvizované a provizorní, ale přesto průlomové. Napadlo mě, že tak nějak totiž dítě nejspíš vnímá rozdíl mezi látkovou a jednorázovou plenou. Druhý den jsem zapátrala po moderních látkových vložkách. Asi tři jsem si koupila, ozkoušela a podle vzoru ušila další ze zbytku materiálu po šití vkládacích částí do látkových plen pro mého syna. Jejich údržba je stejná jako u látkových plen: Po použití máčet ve studené vodě, po skončení menstruace nebo průběžně vyprat v pračce na 60°. Mým favoritem v ženské hygieně se ale staly přírodní tampony z mořské houby. Jsou měkké, příjemné, voňavé, snadno se udržují, vydrží věky. Jsou k sehnání v různých velikostech a jejich nespornou výhodou je i fakt, že umožňují resp. usnadňují milování partnerů během červených dní. Jako pojistku nosím tenkou látkovou intimku a jsem konečně opravdu spokojená. Konečně jsem totiž v bavlnce doopravdy, ne jenom "jako". 

Co je zdravé pro lidi, je dobré i pro planetu.

Ekologie se tak nějak prolíná celým seriálem Jde to i bez chemie, látkové pleny, ekologické praní a ekologické pomůcky ženské hygieny jsou jedním z nejvýraznějších příkladů toho, jak velmi je zdraví lidí provázáno se zdravím planety, na které žijeme. Nemohla jsem přenést přes srdce ty tuny odpadu ze všech těch hygienických a kosmetických nezbytností, a jsem opravdu nadšená postupným zjištěním, že nemusím. Jde to i jinak, a je to dokonce i poměrně snadné, dostupné, a někdy i zábavné.

A jaké jsou vaše oblíbené zdravé vychytávky pro plenky, praní a ženskou hygienu? Napište mi! :)