Většina atopiků už na sobě vliv stresu zpozorovala – když jsme v klidu, je ve větším klidu i kůže, jak jsme pod tlakem, kůže na to reaguje zhoršením. Někdy okamžitě, někdy se zpožděním, u někoho více, u někoho méně.

Dokonce už i od těch osvícenějších kožních lékařů můžeme slyšet radu: „A vyhýbejte se stresu.“ Jenže jak se to dělá? Jak se můžeme vyhnout stresu ve světě, který spěchá stále rychleji, a který stále tlačí hlavně na naši výkonnost?

 

1. Milujte své tělo.

Stres je instinktivní reakcí na nebezpečí, která nám má umožnit utéct nebo bojovat. Když jsme ve stresu, aktivují se v těle energeticky a výživově náročné biologické procesy, zmobilizují se rezervy, abychom mohli zareagovat rychle a účinně. Z toho důvodu nás dlouhodobý a permanentní vliv stresu zbavuje velkého množství živin. Ty nejlépe doplníme čerstvými lokálními potravinami z ekologického zemědělství nebo vhodnými superpotravinami (mladý ječmen, zelená sladkovodní řasa chlorella, konopné semínko, chia semínko). Milujte své tělo a dopřávejte mu to nejlepší – kvalitní biopotraviny a superpotraviny jsou sice dražší, zato z nich vaše tělo získá nejkvalitnější výživu. Žádný člověk není dost bohatý na to, aby si mohl dovolit jíst nekvalitní potraviny.

Je také potřeba pít hodně čisté pramenité vody, nejméně dva litry denně, v letním období i násobně více. Voda pomáhá z těla odplavovat nahromaděné uvolněné toxiny, negativní důsledek dlouhodobého působení stresu.

Dostatek zdravého spánku a radostného pohybu je také důležitým pomocníkem v boji se stresem. Pohyb nám pomáhá odplavit z krevního řečiště nahromaděné stresové hormony a tím znovu nastolit rovnováhu a klid. V žádném případě to ale neznamená, že byste se do pohybu měli nutit, to by hladinu stresu naopak ještě zvýšilo. Pohyb by měl přinášet hlavně radost; pro ženy se nejvíce osvědčuje svobodný intuitivní tanec.

2. Bezpodmínečné přijetí.

Osvojit si umění bezpodmínečného přijetí může pro každého znamenat něco jiného: přijetí vlastních omezení, přijetí své nemoci, přijetí neschopnosti ovládat druhé, přijetí vlastních chyb a omylů. Ve své podstatě jde o to, naučit se bezpodmínečně přijímat a milovat sebe sama se vším všudy, právě teď. Přijímat i ty své vlastnosti nebo charakteristiky, které bychom raději neměli. Když se to podaří, pocítíme namísto stresu hluboký vnitřní klid a uvolnění. Pokud přijmeme vlastní omezení, nebudeme už na sebe muset být tak tvrdí a budeme mít sami se sebou větší trpělivost. Kromě toho si už nebudeme dělat tolik starostí, což nám přinese do života mnohem větší klid.

3. Meditujte.

Meditace má mnoho pozitivních vlivů na zdraví a okamžité snížení hladiny stresu je jedním z nich. Meditace nám umožňuje zklidnit mysl a utřídit si myšlenky – je to jako sledovat obrazy na vnitřní straně vlastních očních víček. Zapomeňte na zkostnatělou představu dlouhého sezení v nepohodlné poloze a nekonečné opakování jednotvárné mantry „ohm“; meditace může mít mnoho rozmanitých podob. Jakákoliv činnost, která umožňuje plně se soustředit a zklidnit mysl je v podstatě meditací. Může jít i o pětiminutové cvičení, které praktikujete v tramvaji cestou z práce nebo při večerním sprchování a odličování.

Od přemýšlení se meditace liší tím, že své myšlenky pozorujete, ale nezabýváte se jimi, necháte je proplouvat kolem jako stříbrné mraky na nebi. Dobrý způsob, jak s meditací začít, je soustředit se na vlastní dech a pozorovat jeho rytmus, pomůže také vedená vizualizace. Meditace ale může mít i podobu automatické kresby (včetně vybarvování mandal) a může být spojená i s pohybem, skvělý je spontánní tanec nebo třeba běh v přírodě.

Pravidelná meditace rozvíjí naši vnitřní stabilitu a sebeznalost do té míry, že stres už nás nemůže ohrozit.

4. Vděčnost.

Začínat den s vděčností má velmi pozitivní vliv na naši psychickou pohodu. Vědomé procvičování vděčnosti nám umožňuje vidět pozitiva v našem životě a vážit si vlastních úspěchů. Kromě toho nám vděčnost také pomáhá získat životní nadhled a vidět jednotlivé - byť momentálně nepříjemné – životní události v širším kontextu. Vděčnost vyživuje radost a to z ní činí tu nejúspěšnější zbraň v boji s okamžitým stresem.

V každé stresující situaci je možné najít něco, za co být vděčný a vyměnit tak stres za radost. Stres ze zkoušek ve škole můžeme vyměnit za radost z přístupu ke vzdělání, stres z nepořádku po řádících dětech můžeme vyměnit za radost z jejich živosti a jedinečnosti. Jakmile se vděčnost stane součástí vašeho každodenního života, stres už nebude mít žádnou šanci.

5. Tvořte vědomě svůj život.

Místo toho, abyste si zavaleni stresem bezmocně zoufali nad tím, jak je na vás život zlý, jděte do akce a udělejte jeden konkrétní krok, který váš život dlouhodobě zlepší. Pamatujte, že to VY SAMI jste zodpovědní za své zdraví a štěstí, nikdo jiný. Přestaňte být oběti nepřízně osudu, jděte do akce a začněte ještě DNES tvořit své lepší a zdravější ZÍTRA.

 

 

Volně přeloženo a upraveno z článku Colquhoun James: 5 ways to instantly reduce stress in your life (online, pub. 30.12.2014, cit. 8.2.2015), dostupné na http://foodmatters.tv/content/5-simple-ways-to-instantly-reduce-stress-in-your-life