Říká se, že zdraví začíná na talíři, a v případě atopického ekzému to platí dvojnásob. Je s podivem, jak málo se kožní lékaři při pokusu o léčbu ekzému zabývají tím, co jejich pacienti jedí. Sama jsem se u kožních lékařů v Praze dozvídala jen vágní doporučení, abych se vyhýbala „obecně dráždivým potravinám“, ovšem bez jakéhokoliv dalšího vysvětlení.

Takže jak to s těmi „dráždivými potravinami“ je doopravdy? 

Je několik skupin potravin, kterým by se atopik měl vyhnout. Tou první jsou samozřejmě potraviny, na které mu byly prokázány alergie, nebo potraviny zkřížené s alergií na pyly a roztoče. Alergické reakce jsou zdrojem histaminu a tím zhoršují i projevy ekzému. Pokud žádné alergie nemáte, bude Váš jídelníček o poznání bohatší.

Číst dál...

Histamin je látka, která patří do skupiny biogenních amínů. Je produktem bakteriálního zrání, vyskytuje se všude tam, kde dochází k procesu zrání či kvašení, ať už záměrně či nahodile. Je spouštěčem všech alergických reakcí. Je zodpovědný za rozšiřování cév. To se nám hodí, když se poraníme či pohmoždíme a je třeba chránit poraněné místo otokem. Proto tělo ukládá určité množství histaminu v žírných buňkách, kde je neustále k dispozici a může být kdykoliv uvolněn. 

Číst dál...

Atomizovaná moderní medicína vnímá ekzém jako onemocnění kůže, kožní lékař tedy předepíše mastě. V nejlepším případě doporučí návštěvu alergologa a úpravu domácího prostředí.

Běžný lékař chápe atopický ekzém jako nevyléčitelné utrpení, protože nepátrá po jeho vnitřních příčinách.

Lidskou bytost ale nelze rozdělit na jednotlivé části a tvářit se, že spolu navzájem nesouvisí. Lidská bytost je dokonalá ve své celistvosti a tudíž i každý problém je třeba vnímat celostním pohledem. Pak můžeme bolest a příznaky nemoci vnímat jako poselství, které nás má upozornit na chybu a pomoci nám vrátit se zpět do rovnováhy.

Číst dál...